Аман - Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Йордания

...
Аман - Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Йордания
Коментари Харесай

Блинкен се стреми да сдържи войната между Израел и Хамас; се среща с лидери от Близкия изток в Йордания

Аман - Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен дойде в Йордания в събота, с цел да се срещне с основни водачи от Близкия изток в опит да овладее ескалацията на войната Израел-Хамас. Блинкен е в района от петък, пробвайки се да откри способи да облекчи тежкото състояние на цивилните, попаднали в боевете.

Планира се Блинкен да се срещне с краткотрайния министър-председател на Ливан Наджиб Микати, министър-председател и министър на Катар на външните работи Мохамед Бин Абдулрахман Ал Тани и членове на Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне и работа в събота. По-късно следобяд той ще се срещне с краля на Йордания Абдула II и районни сътрудници, в това число външния министър на Йордания Аймам Сафади и египетския външен министър Саме Шукри.

Блинкен стартира пътуването си в петък със спирка в Израел. Това е третото му пътешестване до Израел, откогато избухна войната след кървавите терористични офанзиви на Хамас на 7 октомври, оставиха стотици жертви. Той повтори поддръжката на Съединените щати за Израел, като сподели, че страната има право да се пази. Но той сподели, че е нужна „ филантропична пауза “, с цел да се усилят доставките на помощ за палестинските цивилни на фона на възходящата паника за филантропичната рецесия в Газа.

Лидерът на Хамас в заточение Исмаил Ханийе, в бежанския лагер Шати в северния завършек на град Газа, беше ударен в събота сутринта от въздушен удар, съгласно управлявания от Хамас медиен офис в Газа. Няма незабавни детайлности за вреди или жертви и няма неотложен коментар.

Висши чиновник на Хамас Гази Хамад сподели пред Асошиейтед прес, че къщата е била употребена от двамата сина на Хания.

Домът се намира в тясна уличка в бежанския лагер, трансформирал се в оживен квартал на град Газа през поколенията. Хания, някогашен асистент на създателя на Хамас Ахмед Ясин, който беше погубен при израелски въздушен удар през 2004 година, е в заточение от 2019 година

Стотици хиляди палестинци остават в града и в Северна Газа.

Израел твърди, че Хамас има необятна военна инфраструктура в града, в това число мрежа от подземни тунели, бункери и командни центрове. Той споделя, че неговите удари са ориентирани към Хамас и екстремистите заплашват цивилните, като работят измежду тях.

Градът в този момент е обграден от израелските сили, които приканват цивилните да се насочат на юг, с цел да не бъдат въвлечени в боевете.

Въпреки тези предизвестия Израел продължи да нанася удари на юг, заявявайки, че е ориентиран против членове на Хамас, само че бомбите убиват и цели фамилии.

Раед Матар, който се укриваше в учебно заведение в южния град Кан Юнис, откакто избяга от севера при започване на войната, сподели в събота, че постоянно е чувал детонации, явно от въздушни удари.

" Хората в никакъв случай не спят ", сподели той. „ Звукът от детонации в никакъв случай не стопира. “

„ Газа, проблем значително основан от самия Израел “

Около 1,5 милиона души в Газа, или 70% от популацията, са избягали техните домове, съгласно Организация на обединените нации. Израелската войска сподели, че сухопътните сили също работят на юг, с брониран и инженерен корпус, който работи за унищожаване на мини-капани от постройките.

На други места престрелките по северната граница на Израел не престават Събота сутринта, когато израелските военни споделиха, че са блъснали бойни кафези в Ливан, опитващи се да обстрелват Израел, както и бдителен пункт на Хизбула.

По време на войната Израел и Хизбула, съдружник на Хамас, са търгували огън съвсем всеки ден по ливанската граница, предизвиквайки страхове от отваряне на нов фронт там.

В допълнение към разпределянето на помощи, допускането на чужденци и освобождението на заложници, Блинкен се стреми да накара Йордания и други арабски страни да стартират да мислят за бъдещето на Газа, в случай че и когато Израел успее да изтръгне контрола от Хамас.

Арабските водачи до момента се съпротивляваха на американските внушения, че играят по-голяма роля в рецесията, изразявайки отвращение от цивилните жертви на израелските военни интервенции, само че вярвайки, че Газа е проблем, значително основан от Израел.

Повече от 9200 палестинци са били убити в Газа до момента, в това число повече от 3600 палестински деца, сподели Министерството на здравеопазването на Газа, без осигурявайки раздор сред цивилни и бойци.

Повече от 1400 души са починали от израелска страна, основно цивилни, убити по време на първичната офанзива на Хамас. Ракетният обстрел от бойци от Газа против Израел продължава, нарушавайки живота на милиони хора и принуждавайки почти 250 000 да се изтеглят. Повечето ракети са прехванати.

Двадесет и четирима израелски бойци са били убити в Газа от началото на наземната интервенция.

Общата жертва евентуално ще нарасне фрапантно, защото нападението против гъсто застроеният град Газа продължава.

Повече от 386 палестински жители с двойно поданство и ранени са напуснали Газа в Египет в петък, съгласно Ваел Абу Омар, представител на Хамас за граничния пункт Рафах. Това прави общия брой на излезлите от сряда 1115.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР